El Delta de l’Ebre és zona protegida des de 1983 com a parc natural i va ser considerat Reserva de la Biosfera el 2013. El parc té diversos punt d’interès pel que fa a l’observació d’aus, de l’entorn i dels diversos ecosistemes que el formen :
Hemidelta dret
Illa de Buda. L’accés és restringit, tot i que hi ha alguns dies de l’any amb l’entrada permesa, ja que és una important àrea de nidificació que cal protegir especialment. A prop hi ha l’observatori de Migjorn que permet tenir-ne una bona visió. Es pot rodejar en vaixell o caiac.
Bassa de la Platjola. Un paratge verge situat prop de la platja de la Platjola.
Bassa de la Tancada: Hi ha un carril bici que porta fins la llacuna de l’Encanyissada (Ruta de les llacunes). Té dos miradors. És un dels millor punts per veure flamencs, a vegades s’hi reuneixen més de 10 mil exemplars, tot un espectacle. El punt idoni per contemplar-ho és el mirador situat a la carretera que va des de la platja d’Eucaliptus fins al Trabucador.
Llacuna de L’Encanyissada. Molt a prop del Poblenou del Delta, és la llacuna més gran del Delta, d’unes 900 hectàrees i una profunditat de 114 cm. Està comunicada de forma natural amb el mar –amb la badia dels Alfacs, a través de la gola Vella–, però també de forma artificial pels desguassos que van des de la llacuna fins a la badia. És un important nucli de nidificació d’aus.
A més de la casa de Fusta, on es pot contemplar una exposició sobre la fauna de la zona, també hi trobem una gran barraca tradicional que és punt d’informació i agro-botiga, un restaurant i un centre d’activitats. Hi ha un carril bici de 3,4 kilòmetres i cinc miradors.
Punta de la Banya. L’altre braç del delta mira cap a la badia dels Alfacs. És un dels millors indrets per a veure flamencs. Hi ha un mirador.
Ullals de Baltassar. Camí de Sant Carles de la Ràpita, a mà esquerra hi ha aquestes surgències d’aigua que han creat un ecosistema ben diferent de la resta del delta. Com si d’un altre món es tractés, els Ullals de Baltasar són una mena de racó exòtic en aquesta gran planúria que és el Delta. La vegetació alta i feréstega protegeix aquestes surgències d’aigua dolça que procedeixen de les properes muntanyes de la serra del Montsià i dels Ports. L’aigua fa un llarg viatge per l’interior de la terra i apareix en aquest indret creant un paisatge fantàstic format per petits llacs, envoltats d’eucaliptus. S’hi arriba en cotxe per la carretera que uneix Amposta i Sant Carles de la Ràpita. Un seguit de senders senyalitzats i delimitats per tanques de fusta marquen l’itinerari i permeten al visitant contemplar el conjunt i la seva flora i fauna peculiars sense perdre’s res. Durant el recorregut s’hi poden observar tortugues, granotes i aus peculiars com els tallarols de casquet i els abellerols. Els bosquets d’eucaliptus i la presència de nenúfars són també distintius d’aquesta zona declarada refugi de pesca i reserva local de caça.
Hemidelta esquerra:
La Bassa de les Olles consta de cinc miradors, un carril per a bicicletes de quatre kilòmetres de recorregut i una àrea de servei.
Punta del Fangar. No hi ha accés motoritzat. Es tracta del braç nord del delta que té una superfície de 517 hectàrees. Hi trobem un mirador i el far envoltat de miratges. Hi viu una colònia de xarracs, la més important de la Península. Per arribar-hi cal deixar el cotxe a la platja de la Marquesa i fer a peu uns 4 kilòmetres. És una agradable passejada que transcorre per la vora del mar.
Bassa del Garxal. Hi trobem un carril bici de tres kilòmetres i cinc miradors, entre els quals destaca el Zigurat, una gran construcció de fusta dins la que hi viuen un munt d’ocells.
Tots els punts d’interès del Parc Natural es poden visitar fent les rutes que proposa el mateix parc.
N’hi ha nou en total.