Sant Jaume d’Enveja

El poble s’estén ample i baix per la vora del riu Ebre. Tant si s’hi arriba des d’Amposta o des del pont Lo Passador, el carrer Major el travessa de nord a sud. Aquest carrer no fa gaire més de cinquanta anys era tot de terra polsegosa i estava envoltat de cases amb terrats i portes petites. Avui és l’eix principal de la població, on s’apleguen la majoria de botigues i restaurants. És el carrer de l’església, on per festes hi passen les pubilles, la banda i els bous; les processons per Setmana Santa; les carrosses per Carnestoltes… Sant Jaume té prop de 3.600 habitants, el riu llepa les seves hortes i està envoltat d’arrossars. Té les platges a poc més de deu minuts, platges de grans sorrals i aigües planes, mediterrànies, que els ocells trepitgen de matinada i els riures i corredisses dels nens i nenes la resta del dia; de nit és patrimoni dels crancs i de la lluna.

Lo Passador
  • Centre d’Interpretació de les Barraques. Si es vol conèixer com vivien els habitants del Delta fa més de cinquanta anys, cal visitar aquest centre on s’explica com eren i quin ús tenien aquestes construccions rurals i tradicionals d’aquesta terra.
  • Festes Majors. Se celebren per Sant Jaume, és clar. Durant una setmana el poble canvia totalment. Animació, gent al carrer i molta festa. S’hi munta una plaça de bous als afores, tot i que també es poden veure corredisses de bous pels carrers principals. Desfilades de pubilles, carrosses i balls de nit són sempre al programa de festes.
  • Lo riu. Sant Jaume celebra la festa Som Riu coincidint amb l’aniversari de la inauguració de Lo Passador a principis d’octubre amb paradetes, demostracions de rem i música. De l’embarcador surten viatges en vaixell cap a la desembocadura, un interessant passeig per descobrir la vegetació de la ribera i sentir la navegació per les aigües tranquil·les de l’Ebre. També s’hi practiquen esports nàutics.
  • Passeig Fluvial. Des d’Amposta fins a l’ illa de Buda, és un sender ben senyalitzat i molt agradable per recórrer a peu o en bicicleta. El tram entre Sant Jaume i Buda té 8,7 kilòmetres. El camí comença sobre pista asfaltada i els últims 7 kilòmetres són per pista de terra. Trobareu bancs, alguna zona de pícnic, així com panells informatius sobre la fauna i la flora de la zona. En arribar a l’illa de Buda s’ha de tornar enrere.
  • Menjar a Sant Jaume. La gastronomia del Delta destaca per la seva qualitat i varietat. Els arrossos, els plats a base de peix, marisc i caça són espectaculars gràcies a la matèria primera però també a la tradició culinària d’aquestes terres. Podeu provar aquesta cuina excel·lent a diversos restaurants del municipi. Us oferim un llistat amb tota la informació a enjoyingdelta.com
  • Botigues. Al poble s’hi pot comprar de tot: hortalisses, verdures, dolços tradicionals, arròs i altres productes autòctons.
  • Les platges. La Platjola, el Serrallo i Mitjorn són les tres platges de Sant Jaume. Les dues primeres no tenen cap servei, són feréstegues i solitàries, la de Migjorn té un xiringuito s i està situada prop de la desembocadura, davant de l’ illa de Buda.
  • L’Illa de Buda. Pertany al municipi de Sant Jaume. Té més de mil hectàrees de superfície i uns cinc kilòmetres de longitud . És l’illa més gran de Catalunya. La seva entrada és restringida per tal de preservar la seva riquesa natural.

Sant Jaume va ser territori de Tortosa, com ho era tot el Delta de l’Ebre, fins l’any 1978, que es va aconseguir la segregació. Ho celebren cada any per Sant Joan amb balls i bous. Dins del terme municipal de Sant Jaume hi havia l’antic port de Tortosa anomenat Port Fangós que va quedar inutilitzat a mitjans del segle XIV a causa del fang que s’hi va acumular i el va fer impracticable.

El poble disposa de tots els serveis necessaris.

×